Euractiv: След две седмици представят новата политика на ЕС в областта на храните

08. 05. 2020

Euractiv: След две седмици представят новата политика на ЕС в областта на храните

 

 

Европейската комисия е готова да разкрие на 20 май своята дългоочаквана политика в областта на храните - Стратегията „От фермата до трапезата”, след като представянето беше отлагано вече два пъти. Това става ясно от седмичната „индикативна програма“ на ЕК. Очаква се също така Стратегията за биологичното разнообразие, еднакво важна за агро-хранителния сектор, да бъде представена заедно със Стратегията „От фермата до трапезата” в същия ден, се казва в новия график.

 

Датата трябва да бъде потвърдена и може да подлежи на промяна, тъй като графикът е необвързващ, но вицепрезидентът на Комисията Франс Тимерманс възнамерява да спази обещанието си да представи двете стратегии само с кратко закъснение, след като те трябваше да бъдат представени на 29 април.

 

Говорителят на ЕС каза пред EURACTIV, че това е предварителен дневен ред и че окончателният график за всяко заседание на Колежа на Комисарите се определя само в понеделник преди тази среща от началниците на кабинетите.

 

"Това ще бъде силно предложение", заяви Тимерманс наскоро по време на изслушване с евродепутатите в комисията по околна среда на Европейския парламент. Комисарят добави, че предложението ще изясни връзката между двете стратегии по теми като тази за пестицидите. Тимерманс е изслушан от членовете на ЕП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в четвъртък (7 май) относно начините за гарантиране на устойчивостта на земеделието в ЕС след пандемията от коронавируса. Законодателите, по-специално, се очаква да приветстват вицепрезидента на Комисията как да съгласуват целите на двете стратегии с необходимостта от стабилизиране на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор на ЕС след пандемията.

 

Стратегията „От фермата до трапезата” ще бъде включена във водещата екологична политика на ЕС - Зелената сделка и има за цел да направи цялата хранителна верига от производството до потреблението по-устойчива и неутрална в своето въздействие върху околната среда. Тимерманс координира стратегията, като включва комисаря Стела Кириакидес за аспектите на безопасността на храните, както и полския еврокомисар Януш Войчеховски, относно селското стопанство и литовския му колега Вирджинюс Синкевичиус по отношение на морските продукти. „От фермата до трапезата” ще включва законодателни действия и ще има конкретни цели за намаляване на риска и използването на пестициди, както и торове, докато се очаква Стратегията за биологичното разнообразие да въведе целта на ЕС за увеличаване на земите с биологично производство в рамките на ЕС.

 

Въпросът дали да се забави стратегията беше силно обсъждан през последните няколко седмици, като фермерската асоциация COPA-COGECA призова за по-нататъшното отлагане и обсъждане на стратегията поради нарастващия натиск, който стои пред фермерите по време на избухването на COVID-19.

 

По подобен начин групата на Европейската народна партия (ЕНП) също призова за по-нататъшно отлагане поне след лятото, позовавайки се на „кризата, причинена от пандемията на коронавирус“.

 

Основната асоциация на ЕС за храни и напитки FoodDrinkEurope заяви, че отлагането може да бъде възможност за отчитане на променящия се пейзаж, причинен от COVID-19. Според Мела Фруен, генерален директор на FoodDrinkEurope, забавянето на стратегията не беше голяма изненада, тъй като COVID-19 хвърли в смут цялата глобална икономика, а хранителната система е подложена на тест, както никога досега. „Важно е Комисията да използва това време, за да гарантира, че стратегията  може да отразява новия свят, в който живеем“, посочи още ръководителят на FoodDrinkEurope.

 

Източник: Euractiv.com