АгроХъб.БГ на Ден на полето и откриване на нова точка от демокартата

27. 05. 2024

АгроХъб.БГ на Ден на полето и откриване на нова точка от демокартата

 

 

Представяне и тестване на технологичните решения на АгроХъб.БГ в полза на зърнопроизводителите, дискусии и индивидуални консултации в рамките на демо платформата "Ден на Полето - пшеница и ечемик 2024" на 29 май /сряда/ от 11:00 часа в село Българово, общ. Карнобат ще предложи Европейския цифров иновационен хъб /ЕЦИХ/ АгроХъб.БГ. Организатори на фестивала „Ден на Полето“ са регионалните сдружения на Националната асоциация на зърнопроизводителите – „Добруджански съюз на зърнопроизводителите“, „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ и “Съюз на зърнопроизводителите от Бургаска област”.

В рамките на събитието ще бъде представено портфолиото от безвъзмездно предлаганите услуги за земеделски производители и малки и средни  предприятия по проект AgroDigiRise на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, съфинансирано от Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 и програма “Цифрова Европа”. Експерти от  технологични компании, партньори в АгроХъб.БГ – ТехноЛогика и ОНДО Солюшънс ще демонстрират технологичните решения за мониторинг и прилагане на прецизно земеделие чрез сателитни данни и умна система за отдалечен мониторинг на зърнени култури спрямо климатичните показатели и почвени данни. Земеделските производители ще могат да се възползват от възможността да обменят опит с колеги и да получат индивидуална консултация от експертите на ЕЦИХ АгроХъб.БГ.

 

На следващия ден ви каним да ви разкажем една винена история с етикет “Винекс Славянци” – земеделското стопанство, което сме горди, че се превърна в част от Демо мрежата на АгроХъб.БГ. Официалното откриване на новоизградената Демо точка в лозовия масив на “Винекс Славянци”, разположен между с. Славянци и град Сунгурларе на главен път "7306" ще състои на 30 май /четвъртък/ от 11:00 часа. Демо точката в с. Славянци е част от технологичната инфраструктура на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, в която се предоставя услугата "тестване преди инвестиране", чрез която ще се демонстрират възможностите на технологичните решения в лозарството и ще се видят резултатите от внедряването им, за да могат всички земеделски стопани да тестват технологиите и да изберат най-подходящото за тях решение.

 

В рамките на събитието на 30 май ще бъдат демонстрирани възможностите на технологични решения, с които отглеждането на лозя и производството на вино е по-лесно и рентабилно, технологични експерти ще предоставят практически съвети за внедряване на технологиите в лозовите стопанства и повече информация за услугите на АгроХъб.БГ и как земеделските производители да ги използват за развитие на своя бизнес. Експертите на АгроХъб.БГ от технологичните компании Бивайн, ТехноЛогика и ОНДО Солюшънс ще запознаят посетителите с инсталираните в лозовите масиви на базата технологии – модел за прогнозиране на болести по лозата, автоматизирана система за прецизно напояване и хранене, както и мониторинг със сателитни изображения.

 

Лозовите масиви на "Винекс Славянци са разположени върху площ от около 7000 дка. в землища на села от общините Сунгурларе и Карнобат. На територията им се отглежда богато разнообразие от бели и червени сортове грозде. За развитието, добива, обработката и контрола на качеството на суровината и крайния продукт се грижи висококвалифициран екип от енолози и агрономи, които непрекъснато опознават и прилагат най-новите световни технологии и тенденции. С помощта на високоефективни технологии и квалифициран персонал годишно се произвеждат около 150 000 хектолитра вино, ароматизирани вина и ракия. На международни и национални конкурси и изложения продукцията на "Винекс Славянци" е спечелила над 200 златни, сребърни и бронзови отличия и грамоти. Демо точката на АгроХъб.БГ е изградена между с. Славянци и град Сунгурларе на главен път "7306", а в масивите се отглеждат сортовете Шардоне, Сира, Траминер, Пино Ноар и Мерло.

 

Участието в събитието е безплатно, но с предварителна РЕГИСТРАЦИЯ, която все още е отворена за желаещите участници.

 

ПРОГРАМА на АгроХъб.БГ в полза на зърнопроизводителите - 29. 05. 2024 г.

 

ПРОГРАМА на откриването на Демо точката на АгроХъб.БГ  - 30. 05. 2024 г.