Спекулациите за нов комисар по земеделие продължават, като преговорите се проточват

Спекулациите за нов комисар по земеделие продължават, като преговорите се проточват
18.07.2014

Въпросът кой ще стане комисар на ЕС по земеделие и развитие на селските райони за 2014-2019 остава във въздуха, като сегашния комисар Дачиан Чолош все още е в надпреварата за втори мандат.

 

Номинацията трябва да се издигне до началото на септември, но ще зависи от политически препирни между правителствата за различните позиции за комисари и други ръководни постове в ЕС - най-вече на следващия председател на Съвета и на комисаря по външните работи на ЕС.

 

Чолош иска втори мандат и Румъния го подкрепи като свой ​​кандидат за следващата Комисия, но правителствата не посочват кое портфолио търсят, като ирландският политик Фил Хоугън също ще е в надпреварата за поста.

 

Сега държавите-членки са в процес на избиране на кандидати за Комисията за периода 2014-2019, след потвърждаването от Европейския парламент във вторник (15 юли) на Жан-Клод Юнкер като нов председател на Комисията.

 

Политика от Европейската народна партия (ЕНП) Юнкер, бивш министър-председател на Люксембург, бе избран с 422 гласа  за, срещу 250 против и 47 въздържали се. За назначаването беше необходимо обикновено мнозинство от членовете на Европейския парламент, въз основа на спечелените от ЕНП избори за европейски парламент 2014-2019 година.

 

Лидерите на ЕС са се споразумели за назначаването му, въпреки опозицията от страна на Великобритания и Унгария. И все пак те не успяха да се споразумеят за други две ключови позиции на срещата на върха в Брюксел на 16 юли, нов председател на Съвета и нов "върховен представител" на ЕС по външните работи и политиката за сигурност.

 

Бившият датски премиер Хеле Торнинг-Шмид е фаворит срещу белгийския Херман ван Ромпой като председател на Съвета. Министърката на външните работи на Италия Федерика Могерини   се предполага, че ще спечели срещу Великобританката Катрин Аштън като комисар по външните работи, но някои източноевропейски страни се страхуват, че и липсва опит, на фона на високото напрежение с Русия.

 

Чолош все още е фаворит?

 

Държавните глави ще решат за двете най-ключови работни места в ЕС на срещата на върха на 30 август, което означава,че слуховете за нов комисар по земеделието ще гравитират в пространството  в продължение на няколко седмици.

 

Чолош тихо се надява да му се даде втори мандат, след като пое поста през 2010 г. и ръководи реформата на ОСП за периода 2014-2020 г. - предложена от него и в крайна сметка одобрена от Парламента и Съвета през миналата година.

 

Въпреки слуховете, че лидерите няма да преназначават нито един комисар този път, тъй като вторият мандат на  Жозе Мануел Барозо като президент е към края си, Чолош се очертава като фаворит.

 

Той е силно подкрепен от правителството на Румъния, като поста на комисар по земеделието е  изключително важен за страната с оглед на по-голямата роля на селското стопанство в икономиката и, отколкото в повечето страни-членки.

 

Ще има и някаква приемственост за ОСП, като Чолош ще бъде в състояние да контролира междинните прегледи на "екологизирането" и другите реформи за периода 2014-2020 г., които той предложи още през 2011 година.

 

Източници посочват също, че Букурещ е готов да уредят окончателно този важен пост за своите граждани, след като преглътнаха загубата на поста за Европейски комисар по многоезичието при присъединяването си към ЕС през 2007 година.

 

Ирландия заинтересована

 

Още няколко имена бяха хвърлени на ринга, включително Фил Хоуган от Ирландия, който е ирландски министър на околната среда, общността и местното самоуправление от март 2011 година.

 

Хоугън, от партията Файн Геъл, която е в коалиционно правителство с ирландската Лейбъристка партия, също има опит по въпросите на ЕС и е подкрепен от колегите си съпартийци от Файн Геълм както и от евродепутата Мейрийд Макгинес.

 

Макгинес от групата на ЕНП и активен член на Комисията по земеделие на Европейския парламент (ComAgri) по време на процеса на реформиране на ОСП, сега е заместник-председател на парламента.

 

Макгинес каза по ирландската радиостанция Нюсток тази седмица, че кандидатурата на Хоугън е "на висота" и, като кандидат на Ирландия, ще  е добра както за селското стопанство, така и за търговията. Както и за Румъния, селското стопанство е по-важно за икономиката на Ирландия от това на повечето държави-членки.

 

Друго име, което се спряга е на бившия испански министър на земеделието Мигел Ариас Канете, откакто е избран за член на новия Европейски парламент. Шансове има и италианския  член на ЕП от социалистическата партия- Паоло де Кастро, който беше председател на Комисията по земеделие в ЕП за периода 2009-2014 г., но те стават все по-малки.

 

Предстоят още преговори

 

Различните кандидати за Комисията следва да бъдат ясни през следващите седмици, съобщава Юнкер, като призовава  за 2-3 кандидата от всяка държава, от които най-малко една жена.

 

Новият председател на Комисията Юнкер ще предложи разпределение на портфейлите ,на базата на неформални разговори с лидерите - през август или септември.

 

Новоизбраните комисари ще бъдат подложени на строг разпит от новите комисии на парламента в изслушванията през септември или октомври, като членовете на Европейския парламент имат силата да отхвърлят назначения, което  заплашва да не се одобри изцяло "Колежа“ на комисарите.

 

Въпреки това, забавянето при избора на нов комисар по външните работи и председател на Съвета на ЕС може да забави началото на новия изпълнителен орган на ЕС. Новите комисари са задължени да започнат работа на 1 ноември - но това може потенциално да бъде отложено до януари 2015 г., посочват източниците.

 

Междувременно, лидерите на ЕС са одобрили назначаването на четирима временни комисари на Комисията, след като предишните бяха избрани като членове на Европейския парламент за 2014-2019. Те включват Фердинандо Нели Ферочи, заменяйки италианският си колега Антонио Таяни като комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството.

 

Източник: Agra Europe