В новата Програма за селските райони не се виждат пари за обединяване на земеделските производители.

В новата Програма за селските райони не се виждат пари за обединяване на земеделските производители.
16.06.2014

„Закъсняваме със срока за обсъждане на документите за новата Програма за селските райони, както и с тези за директните плащания за следващия програмен период.” Това каза за предаването "Преди всички“ по "Хоризонт" Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. До края на месеца документите трябва да са изпратени в Брюксел, допълни тя, а обсъждането е било в петък.

 

„Половин милиард по-малко ни дава Европа спрямо досегашните пари. Но аз не мисля, че намаляването на парите за селските райони трябва да се приема като проблем, защото не касае само тази програма и само България, тъй като финансовата рамка за този програмен период е доста по-стегната. Тази ОСП претърпя промени и реформа и от нас се изисква да сме по-конретни и по-ясни в заявките си.  

 

Смятам, че програмата представя добра основа на всички, които са заинтересовани от нея, но не видях да има консенсус между всички, така че да сме сигурни, че сме напипали онова, от което секторът има нужда. Не се виждат в програмата пари за новите неща, на които България според мен трябва да наблегне – обединяването на земеделските производители в групи и организации на производители, за което те могат да получават допълнителна субсидия, с цел по-лесна реализация на тяхната продукция. Трябва да забравим наследството от едновремешните ТКЗС-та и Кооперативи.

 

За да има сдружаване, всички партньори трябва да имат светъл бизнес, а за да излязат "на светло", те трябва да виждат светлина в края на тунела,” коментира Боянова. Според нея трябва да се започне със сдружаване на по-малки групи хора, а не да се търсят по 10 за сдружение, за да се мотивират тези сдружения да се разрастват. Така производителите могат да улеснят процеса си на производство – си направят складова база заедно, да си купят машини заедно, да продават заедно,  – така биха могли да получават до 100 000 евро годишно. Така ще осигурят и количество, и качество, което е необходимо на търговските вериги и на крайния потребител. С групи организации може да се осигури качество. Ние обаче отново сме си дали ограничение в програмата, като сме увеличили броя на необходимите участниците в сдружението - 10. Защо?”

 

Боянова подчерта, че България трябва да наблегне повече и на иновациите. По повод директните плащания тя предупреди, че отново закъсняваме, а в работната група не върви успешно диалогът и че там не се получават предложения от участниците. Според нея редът е бил обратен – Министерството е трябвало първо да предложи сериозен анализ и подход, а не да чака браншовиците да дават предложения за целия сектор – всяка организация може да е експертна само в нейната област. „Това са национални решения и трябва държавата да излезе с тях, а после да ги подложи на обсъждане,” добави още Боянова.  

 

Интервюто на Веселина Миланова със Светлана Боянова можете да чуете от звуковия файл.
http://bnr.bg/post/100422607/s-boanova-v-novata-programa-za-selskite-rai...