МСП могат да бъдат лидери на промяната в новата хранителна политика на ЕС

01. 10. 2019

МСП могат да бъдат лидери на промяната в новата хранителна политика на ЕС

 

Това твърди австрийският евродепутат Лукаш Мандл

 

 

 

Малките и средните предприятия в Европа (МСП) трябва да играят роля в изготвянето на новата стратегия „От фермата до вилицата“ - цялостната хранителна политика на ЕС, очертана от бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, заяви австрийският евродепутат Лукаш Мандл.

 

Законодателите проявяват голям интерес към политиката „Farm to Fork“, описана в концепцията на Урсула фон дер Лейен като стратегия за устойчива храна, която ще обхване всяка стъпка в хранителната верига от производството до консумацията.

 

Стратегията ще бъде координирана от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и ще включва още бъдещите еврокомисари по здравеопазване - Стела Кириакидес, по земеделие и развитие на селските райони - Януш Войчеховски и по околна среда - Вирджинюс Синкевичиус.

 

И Войчеховски, и Кириакидес се очаква да бъдат питани по тази тема в изслушванията им пред ЕП днес, 1 октомври, тъй като те са водещи в усилията за осигуряване на безопасност на храните и устойчиво производство на храни.

 

Темата с хранителната политика е била засегната миналата сряда по време на прием в Брюксел, организиран от Хербалайф и Работната група за здравословно хранене на мрежа от МСП - неотдавна създадена платформа, която представлява интересите на 10 милиона малки и средни предприятия в Европа.

 

„Като членове на Европейския парламент, ние наистина оценяваме новия подход на политиката в областта на храните, поставен на дневен ред от избрания председател на Комисията Урсула фон дер Лейен, тъй като това означава и задоволяване на нуждите от изменението на климата“, е заявил депутатът от християндемократите Мандл по време на събитието. Той е посочил още, че в новата стратегия има част, посветена на земеделието и селското стопанство, но трябва да има нещо, насочено към МСП поради тяхната гъвкавост и иновации в хранителната верига.

 

„Трябва да изградим общности сред МСП и да им дадем насоки, тъй като те предоставят продукти, близки до клиентите и те могат веднага да задоволят нуждите на клиентите, дори повече от по-големите компании и корпорации“, подчертава още австрийският евродепутат.

 

Въпреки че новата хранителна политика все още не е добре дефинирана, от отговорите на членовете на Комисията, предоставени на писмените въпроси на Европарламента, може да се получи намек за това каква може да бъде новата политика на ЕС в областта на храните.

 

Например, в отговорите във въпросника си Тимерманс пояснява, че му е възложено да координира цялата верига от „Фермата до вилицата“ като част от европейската зелена сделка. По-широката стратегия ще се занимава с цялата верига на производство и потребление на храни, като се обръща специално внимание на насърчаването на ефективни и устойчиви методи за производство на храни, но също така и на засилването на подкрепата за иновации, цифровизация и smart технологии, се казва още в писмените отговори на Тимерманс.

 

Говорейки за стратегията, Войчеховски също подчертава необходимостта от стимулиране на използването на цифрови технологии и гарантиране, че секторът може да остане конкурентоспособен, докато Кириакидес пише: „Напълно съм убеден, че храната, здравето и околната среда са неразделни и очаквам приносът ми към „Зелената сделка“ да бъде от съществено значение чрез новата стратегия „Farm to Fork“. Според кандидата за здравен комисар, една от целите на тази стратегия ще бъде да осигури на европейците питателна, достъпна и безопасна храна.

 

Новата стратегия ще разчита на консолидирана рамка, наскоро подсилена с преработката на Общия закон за храните. Приет след противоречията около оценките за безопасност на оспорвани продукти като хербицида глифозат, ревизираният закон обаче ще има голямо влияние не само върху пестицидите, но и върху всички разрешения по агро-хранителната верига. Ревизираното законодателство на ЕС относно взаимното признаване на стоки, основата на вътрешния пазар на ЕС, също беше разгледано от хранително-вкусовата промишленост като основна стъпка към постигането на единния пазар на ЕС. Бъдещият комисар по здравеопазването Кариакидес посочва в писмените си отговори, че ЕС „трябва да проучи етикетирането на хранителните вещества и здравето по холистичен начин, като се отвори към преразглеждане на настоящата система за етикетиране на храните.

 

Австрийският евродепутат Лукаш Мандл също припомни разликата между лекарствата и хранителните добавки, действащи в регламента за храненето и здравето, важни за доставчиците, които искат да бъдат иновативни на пазара на храни.

 

Австрийският евродепутат Лукаш Мандл

 

 

Източник: Еuractiv