ЕIT Food Innovation Prizes 2020 – въпроси и отговори

03. 04. 2020

ЕIT Food Innovation Prizes 2020 – въпроси и отговори

 

10 май 2020 г. е краен срок за подаване на заявленията

 

Актуализирана информация на 16. 04. 2020

 

 

Вие сте агро-хранителен стартъп в ранна фаза, от Южна или Източна Европа? Имате иновативен продукт или услуга, които биха могли да трансформират агро-хранителния сектор? Кандидатствайте в конкурса за Наградите за иновации на EIT Food и ще получите до 25 000 евро безвъзмездно финансиране.

 

Представете своята идея в регионалния финал /в България/, получете обучение и обратна информация от експерти от бранша и спечелете до 5000 евро. Носителите на първите награди от всички участващи страни ще получат шанс да промотират своя стартъп на европейско ниво и да се състезават за награди от 10 000 евро, 15 000 евро и 25 000 евро.

 

ЕIT Food отговоря на наколко въпроса, които биха възникнали при стъртъпите, които имат интерес от участие в конкурса.

 

Въпрос: За какъв етап на идея / стартъпи е този конкурс?

Отговор: Няма точна формула за това. Стартиращите компании обаче трябва да имат предвид, че тази програма е насочена към предприемачи и стъртъпи в начален етап. Ако сте събрали големи суми инвестиции (т.е. над 100 000 евро) или имате големи потоци от приходи (т.е. повече от 50 000 евро), тази награда вероятно не е за вас. Всъщност един от критериите, по които ще бъде оценено приложението ви, е дали наградата за иновации ще бъде „каталитична“ за успеха на вашия стартъп. Ако искате да обсъдите индивидуалната ситуация на вашето стартиране, моля, свържете се с нас.

 

Въпрос: Какво означава RIS?

Отговор: RIS означава Регионална иновационна схема, която е специална схема за финансово подпомагане на предприемачи и стартиращи компании, базирани в Източна и Южна Европа. Схемата е достъпна само за жители и / или граждани на една от следните държави: България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Португалия, Испания, Турция. Моля, обърнете внимание, че само определени региони от Италия, Полша и Испания са допустими за тази програма (вижте подробностите в Общите условия). Ако имате въпроси относно недопустими по програмата региони, моля, изпратете email на yulia.bodnar@eitfood.eu.

 

Въпрос: Кандидатствах и станах финалист на Наградите за иновации на EIT Food RIS през 2018 или 2019 година. Мога ли сега да кандидатствам за Наградите за иновации?

Отговор: Да, можеш! Но победителите от изданията през 2018 и 2019 г. на Наградите за иновации на EIT Food RIS ще се считат за недопустими (моля, прочетете пълните критерии за допустимост в Общите условия).

 

Въпрос: Кога и къде ще се проведат регионалните демонстрационни дни (Demo Days)?

Отговор: Датите и местата на 17-те регионални Демо дни ще бъдат обявени скоро от EIT Food.

 

Въпрос: Трябва ли да взема участие в Демо дните?

Отговор: Да, минимум един представител от вашия екип трябва да участва в Демо деня и съпътстващото обучение. Въпреки това, колкото повече са участниците, толкова по-весело ще бъде!

 

Въпрос: Какво представлява обучението, което се провежда в рамките на Демо дните?

Отговор: Обучението ще бъде съобразено с нуждите на участващите стартъпи. Вероятните теми обаче включват подготовка за презентиране на вашия бизнес план (pitch training), изграждане на силни връзки с инвеститорите, ефективна комуникация, източници на финансиране и маркетинг.

 

Крайният срок за кандидатстване за всички държави е 19 април 2020 г. удължен до 10 май 2020 г.

 

Повече информация за финансовата подкрепа и формуляра за кандидатстване са достъпни на тази страница.