Обучение и финансова подкрепа за стартъпи в земеделието и храните

Обучение и финансова подкрепа за стартъпи в земеделието и храните

 

Институт за агростратегии и иновации популяризира програмата на Европейския институт за иновации и технологии, който е част от ЕК

 

 

Институт за агростратегии и иновации информира всички потенциални заинтересовани страни за текущото набиране на проектни предложения по Програмата за подкрепа на иновационни стартъпи в агро-хранителния сектор - EIT Food Seedbed.

 

Програмата се прилага от EIT Food - консорциум от над 50 партньора, включително европейски компании, изследователски институти и университети, организирани като част от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), част от Европейската комисия. EIT Food е най-голямата европейска инициатива, подкрепяща иновациите в сектора на хранително-вкусовата промишленост. Програмите на EIT Food се съфинансират от Европейския съюз като част от „Хоризонт 2020“. Целта на организацията е да спомогне развитието на един конкурентен агро-хранителен сектор, който да си сътрудничи с потребителите, за да осигури продукти, услуги и нови технологии, осигуряващи по-здравословен начин на живот за всички европейски граждани. EIT Food провежда редовни уебинари, обучения и други събития, посветени на въпроси, свързани с хранителната верига в глобален мащаб.

 

EIT Food Seedbed подкрепя хората, които имат предприемачески идеи в области, свързани с агро-хранителния сектор, както и вече съществуващи стартъп компании. Бенефициентите ще получат експертна подкрепа (обучение и менторство), както и финансова подкрепа (възстановяване на пътни разходи за проекта, срещи с ментори и потенциални клиенти - на стойност до 10 000 евро, а най-добрите стартиращи фирми ще получат и парични награди от 20 000 евро). Уникалният елемент на програмата е подкрепата за проверка на осъществимостта на бизнес идеята и предоставяне на технически решения за целта. Това се случва чрез структуриран диалог с потенциални клиенти (процес за откриване на клиенти), реализиран на базата на методология, разработена от EIT Food в сътрудничество със специалисти обучители и наставници, подкрепени от финансовата подкрепа за стартиращите предприятия.Програмата се изпълнява на английски език в три европейски хъба в градовете Белфаст, Билбао и Варшава, работещи със стартиращи фирми от всяка точка на света. Екипът й включва Университета на кралицата в Белфаст, Университета в Кеймбридж, Варшавския университет, както и осем компании-лидери в агро-хранителния сектор. Подробна информация за програмата можете да се намери ТУК.

Линкът към формуляра за кандидатстване по програмата е: https://www.f6s.com/seedbed .

 

Крайният срок за кандидатстване е 26 април 2019 г. Кандидатите трябва да представят новаторска идея, която има потенциал да окаже голямо въздействие върху коя да е част от хранителния сектор, включително начина, по който произвеждаме, доставяме, консумираме и рециклираме храната си. Освен типичните агро-хранителни решения, новосъздадените предприятия могат да работят и в области, свързани с хранителната система, включително: машини и оборудване за селското стопанство и производството на храни, логистика, опаковане, ИКТ решения, намаляване на хранителните отпадъци, бизнес услуги или социални иновации. Екипът на стартъпа трябва да включва най-малко двама души. Това обикновено са експерти по технологии и бизнес развитие. Програмата е насочена към хора с идеи и новооткрити предприятия, като се насърчават заявленията от студенти и учени, чиито бизнес идеи са свързани с технологични изследвания, а по-нататъшното им развитие изисква специализирани бизнес умения и контакти с потенциални клиенти в различни европейски страни.